Jednoduchý tip na to, jak efektně ozdobit často nevzhledné boky dortu. Jednoduše je oblepte těmito výbornými vanilkovo-grepovými sušenkami, převažte mašlí a je to. Na takovýto dort nejraději používám jednoduchý vanilkový korpus (např. tento recept) s "tvarohovým" kešu krémem a marmeládou, výborná je i tato zázvorová variace. Samozřejmě sušenky si můžete udělat i bez dortu, jejich sladko-hořká chuť je výborná. Množství sušenek z tohoto receptu stačí na jeden vyšší dort o velikosti kolem 25 cm.
Ingredience:
160 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
1/2 hrnku bílého cukru
1 lžička vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
1/4 hrnku šťávy z (červeného) grepu
1 lžíce strouhané kůry z (červeného) grepu
1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
1 lžíce kukuřičného či bramborového škrobu
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Postup:
V míse dobře promněte cukr s grepovou kůrou, přiejte rostlinné máslo a šlehejte šlehačem několik minut, dokud není směs nadýchaná. Vmíchejte vanilku a grepovou šťávu. Do stejné mísy prosejte kukuřičný škrob smíchaný s moukou, práškem do pečiva a solí a opět prošlehejte šlehačem. Těsto přendejte na plát pečícího papír, zabalte a vytvarujte do delší cihly, vysoké dle toho, jak chcete aby byly vysoké vaše sušenky. Já dělám obvykle cca 10 cm na výšku, 2 cm na šířku, během pečení se sušenky ještě trochu roztečou. Dejte ztuhnout nejméně na 2 hodiny do lednice. Poté předehřejte troubu na 180°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Těsto rozbalte a z kvádru ostrým nožem odkrajujte asi 0.8 cm tenké plátky - jednotlivé sušenky. Vyskládejte je na plechy, vložte do trouby a pečte 15 minut, dokud nejsou kraje jemně narůžovělé až hnědé. Po vyndání nechte ještě pět minut chladnout na plechu, poté nechte plně vychladnout na pečícím roštu. Pokud jste to s velikostí sušenek trochu přestřelili, můžete je po vychladnutí seříznout na požadovaný rozměr.