Letní Koláč s Meruňkami či Jiným Ovocem

Sladké
Supermarket
Snídaně
Párty!

Jednoduchý, ale chuťově skvělý letní mandlovo-ovocný koláč z kuchařky Vegan Pie in the Sky. Ovoce můžete použít dle chuti, nicméně u mě jednoznačně vede meruňková varianta, takže bych vám doporučila držet se právě meruněk. Koláč je do větší dortové formy, pokud ho chcete udělat do pekáčku o velikosti 20 x 30 cm, vynásobte všechny ingredience v receptu 1,5x nebo 2x.

 

 


Ingredience:
2/3 hrnku mletých mandlí
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
2 lžíčky prášku do pečiva
1/2 lžičky sody bikarbony
1 lžička kukuřičného škrobu
1/3 lžičky soli
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky mletého kardamomu
1 hrnek mandlového, sójového či jiného rostlinného/ořechového mléka
1 lžičky jableného octa či citrónové šťávy
2/3 hrnku cukru
1/3 hrnku oleje
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
pár kapek kvalitního mandlového extraktu (pokud seženete jen esenci či aroma, radši ho nepoužívejte)
10 středních meruněk
mandlová drobenka

 


 
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a formu vyložte pečícím papírem či vymažte tukem a vysypte moukou. Odměřte hrnek rostlinného mléka, přidejte do něj ocet a nechte chvíli stát. Mezitím si připravte drobenku. Poté nakrájejte meruňky na tenké měsíčky. Všech 10 se na vršek koláče nevejde, cca 4 tedy nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do těsta. Ve větší míse smíchejte mandle, mouku, prášek do pečiva, sodu, škrob, sůl a koření a zamíchejte. V jiné misce smíchejte mléko s cukrem, olejem, vanilkovým a mandlovým extraktem. Tuto směs lehce vmíchejte do suchých ingrediencí. Přidejte na kostičky nakrájené meruňky a vlijte do připravené formy. Na těsto navrstvěte meruňky, posypte drobenkou a pečte asi 40 - 50 minut (před koncem udělejte test špejlí). Upečený koláč vyndejte z trouby, nechte asi 20 minut stát a poté ho přendejte na pečící rošt či talíř, na kterém ho budete podávat.

V
PŘIDEJ KOMENTÁŘ