Po nějaké době tu opět máme dort, juchů! Tentokrát to je jednoduchý čokoládový, který však výborně chutná (je krásně čokoládový a šťavnatý) a se správnými "doplňky" vždy oslní. Tohle těsto je poměrně univerzální, můžete ho použít na jednoduché cupcakes, jako podklad pod koláč Míša (recept tu), udělat z něj Sachr dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou nebo třeba právě sváteční (narozeninový) dort na obrázku.
Uvedený recept je na jedno patro dortu (23 cm), vysoké cca 5 cm. Ingredience můžete zdvojit, vhodnější je však péct jednotlivé vrstvy dortu odděleně.
Ingredience:
Čokoládový korpus:
75 gr celozrnné hladké pšeničné mouky
65 gr bílé polohrubé pšeničné mouky
30 gr kvalitního (fairtrade) kakaa na pečení
50 gr bílého či hnědého cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička pečící sody
špetka soli
60 ml neutrálně chutnajícího oleje
120 ml tmavého javorového sirupu (B nebo C)
210 ml rostlinného nebo ořechového mléka
1 lžička jablečného octa
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu, mletého vanilkového lusku nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem
Slavnostní čokoládový dort:
nejlepší "tvarohovo-šlehačkový" krém z tohoto receptu
dobrá čokoláda, např. Stainer mléčná z kokosového či sojového mléka (v poslední době se objevily ve zdravých výživách)
kvalitní marmeláda (např. značka Hradecké delikatesy), já použila ostružinovou
čerstvé ovoce a čokoláda na ozdobu
Dort z černého lesa (Black Forrest Cake - SchwarzWald Torte) s náplní ze svařených višní
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C, formu na dort (či jinou požadovanou formu) vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Do větší mouky prosejte mouky, kakao, cukr, pečící prášek a sodu bikarbonu, přidejte špetku soli a dobře promíchejte metličkou. V jiné misce smíchejte olej, javorový sirup, mléko, ocet a extrakt. Opět dobře promíchejte a poté vlijte do misky se suchými ingrediencemi. Jemně vymíchejte do hladkého těsta, přelijte do připravené formy, párkrát s ní otočte a bouchněte o linku, abyste se zbavili některých bublinek. Pokud si chcete být jistí, že budete mít povrch těsta krásně rovný a ne vyboulený, zvažte tuhle metodu (klik). Dort pečte asi půl hodiny, pokud máte výkonnou troubu spíš o pár minut méně. Po cca 27 minutách udělejte test špejlí (píchněte ji do dortu), pokud vyjde suchá a bez větších drobečků, dort vyndejte. Pozor, čokoládové dorty jsou citlivé na přepečení! Formu s dortem přendejte na pečící rošt, nechte asi pět minut chladnout a poté dort opatrně vyjměte z formy. Odstraňte pečící papír a nechte na roštu úplně vychladnout.
Na dort s ovocem a šlehačkou (na prvním obrázkuú budete potřebovat tři čokoládové korpusy. Poté, co je upečete, je po vychladnutí seřízněte dorovna na stejnou velikost a jednotlivá patra potřete rozpuštěnou čokoládou (ještě předtím můžete korpusy p(r)okapat oblíbeným likérem). Nechte čokoládu ztuhnout, poté jednotlivá patra proložte pečícím papírem, aby se neslepila, položte na sebe a dobře (těsně) obalte potravinovou fólií. Skladujte v lednici do doby, než budete dort kompletovat (nejdéle však 4 dny). Krém připravte den dopředu dle návodu uvedeného v receptu. Když je čas dort podávat, rozbalte korpusy, dospod dejte nejtěžší patro, na něj navrstvěte 1/3 krému, poklaďte ovocem a prostředním patrem korpusu, které jste ze spodní části namazali marmeládou. Jemně stlačte. Poté na druhé patro opět navrstvěte krém, ovoce a poslední patro, zespod namazané marmeládou. Ozdobte zbývajícím krémem, ovocem (bylinkami a ořechy) a hoblinkami čokolády.
evanc
Díky za bezva tip...Dělala jsem dort pro kamarádku k narozeninám viz. první obrázek.Ačkoli celkově neby vegan, korpusy jsem dělala přesně dle rozpisu a jedná se o delikátní záležitost.Sama držím dělenou stravu, tak lítám mezi mezi totálním zvířožroutem a veganem.Díky za perfektní inspiraci ve veganských dnech.(Manžel mi teď přikyvuje přes rameno - prostě mu to chutná :-))
T
Dobry den, mohla by som poprosit o recept na dort z cerneho lesa?? Dakujem!
T
myslim nejaky presnejsi postup pretoze aj korpus vyzera byt iny, niecim obaleny. Dakujem :)
Veganotic
Dobrý den, recept na krém i korpus je stejný. Dort je proložený povařenými višněmi s javorovým sirupem a prokapaný likérem.
alzbeta
Dobry den, je nutne pouzit javorovy sirup? je mozne ho niecim nahradit, velmi ho neoblubujem. Dakujem :]
Veganotic
Určitě, třeba jakýmkoli jiným sirupem nebo cukrem, jen je třeba přizpůsobit sladivost.
Lucka
Ahoj, kde je návod na krém?
Veganotic
Ahoj, je na něj odkaz v receptu (výčtu ingrediencí, viz "nejlepší "tvarohovo-šlehačkový" krém z tohoto receptu")
Ivana
A kdepak vzít ty krásné čokoládové stromky prosím? :)
Veganotic
udělat :). Vytisknete si předlohu, přes ní položíte průhledný pečící papír, obkreslíte jí rozpuštěnou čokoládou vytlačovanou ze sáčku, necháte zatuhnout v lednici. Hotovo :)
Tereza
Tak jsem s tím bouchla a na podruhé se mi rozpojila forma a těsto vyteklo přes celou linku... Jdu na pokus č. 2! :D
Veganotic
Néééééééééééééé! Tak to mě moc mrzí ;). Taky se mi párkrát něco takového stalo, tak vím, jak to "potěší". Budu držet palce na pokus č. 2.
Tereza
Nakonec se povedl a byl luxusnííííí :)
Petra
Ahoj, kdybyste chtěli něčím nahradit javorový sirup tak já jsem ho nahradila rozmixovaným banánem smíchaným s trochou rostliného mléka ve stejném množství jako by mělo být sirupu. Je to taková low cost a trochu míň sladká varianta :)
Berizna
Dobrý den, dortík jsem už zkoušela a je naprosto famozni, chtela jsem se jen zeptat, zda by šel v receptu nějak nahradit cukr a nejlepe i ten javorovy sirup (kvuli cene), aby byl dortik dia pro cukrovkare? Mate s zim zkusenosti? Predem dekuji ;)
Linda
Ahoj, asi jsem slepá, ale kde je návod na krém do dortu ?
Markéta
Ahoj, na vyfocené množství je třeba násobit třemi i ten krém? díky za odpověď
pavla
Dobrý den, chci se Vás zeptat , jestli dort na fotce níže (politý čokoládou) s puntíkovanou vlaječkou je taky uvnitř s tvarohovo-šlehačkovým krémem? A jestli můžu poprosit o recept na tuhle polevu... Dcera má narozeniny už v neděli tak nechci nic pokazit..:-) díky pavla
Žanet
Jaký průměr má forma v které pečete dortík? Děkuji:)
Vlaďka
Ahoj, dělám korpus podruhé (poprvé někdy před rokem a povedl se skvěle) a těsto bylo hrozně tekuté. Po půl hodině pečení je vnitřek beze změny
Vlaďka
...dělala jsem z dvojité dávky a použila jsem špaldovou a celozrnnou špaldovou mouku. Může to být tím? Korpus jsem přikryla alobalem a snažím se ho dopéct na nižší teplotu, ale obávám se, že se připálí.
Ivka
Ahoj vsem. Prvne, co mi to neda a musím pochválit recept :) První vegan recept a byla jsem v očekávání, co z toho vznikne. Dělala jsem 2 narozeninove dorty (pro nevegany) a v obouch případech obrovsky úspěch. Nejen estetická stránka (miluju art decoration, škoda, že nemohu vložit foto ;), ale i korpus, jehož receptem jsem se tu inspirovala. Chuťově bohaté, vláčné a rozplývá se na jazyku. Zkoušeli jste i světlou verzi receptu? Napadá me namísto kakaa rozmixovat ovoce, např banán nebo ananas. Nějaké jiné typy? Díky
Andrea
Ahoj, budu dělat tento dort a tak mě zajímá, jestli ten krém vyjde na celý dort a nebo ho taky mám ztrojnásobit? Díky moc!
Lucia
Uzasny recept. Robila som syncekovi k jeho dvom rokom a neverili, ze tam nie je ani kusok mlieka. Krem chutu ako pribinacik, vynikajuci! Dakujem za super recept, torta mala velky uspech :)
Marie protivankova
Dobrý den chutnal výborně ale nějak mi nenaskocil má tak 2 Cm na výšku někde se mi stala chyba poradíte dekujiii marie
Zuzana
Prosim poradte, mozem spravit tortu den pred oslavou, myslim tym aj spojit krem s korpusom O:) Vydrzi?
Michaela
Dobry den,prosim,je nutne pouzit i sodu? Dala jsem pul lzicky a stejne me ted po malem kousku pali zaha a dost je v korpusu i citit na muj vkus..
Alica
Vdaka za recept, to sladenie javorovym sirupom tomu cestu dava velmi zaujimavu prijemnu chut:) Robila som podla tohto receptu svoju prvu tortu na narodky pre moju dceru. Bolo to dost napinave, kedze po zarobeni cesta podla receptu mi to prislo velmi tekute. Dala som teda navyse 70 g muky oproti receptu a ako tak sa mi korpus podaril. Este nabuduce asi dam tiez menej sody - hodila som tam plnu malu lyzicku a je to velmi silno citit.
martina
Ahojky,dort jsem dělala poprvé a i když jsem popletla poměry surovin(u rozpisu na korpus) :),tak se mi povedl celý recept i s "šlehačkový krém".Určitě znovu upeču a ty poměry zachovám,jak jsem je popletla :).Mám trochu obavu,že by byl víc tekutý,jak tu pár lidiček psalo.
Bára
Ahoj, mám dotaz, který už tu je - na prvním obrázku jsou skutečně tři korpusy? A je tedy potřeba objem krému taky násobit?Děkuju!