Jarní salát (KoproTofu Upgraded)
Jó
KoproTofu je už taková klasika, ale i ta šla ještě o trochu vylepšit! Ostatně koho by nezlákala všechna ta krásná jarní zelenina? Ředkvičky, kopr, fialová cibule, řapíkatý celer, jarní cibulka... to vše doplněné o slané a nakyslé kapary, bílé tofu a zářivé kari koření. Jako u koprotofu i zde velmi doporučuji sehnat si (nejen) pro tento recept černou sůl - Kala Namak. Její sirná chuť je zde téměř nepostradatelná. Koupíte ji v bioobchodech, obchodech s orientálními či indickými potravinami nebo na internetu. Teď už hurá do toho.
Množství uvedená v receptu jsou pouze orientační, téměř vždy je třeba přidat trochu víc tamtoho, po ochutnání zas trochu onoho, dochutit citrónem či dosolit dle vlastních preferencí. Připravte si tedy všechny ingredience v o něco větším množství a přidávejte, dokud nedosáhnete nirvány.
Ingredience:
500 g (bio) tofu natural (můžete dát i více či méně, záleží, jaké gramáže balení se vám sejdou)
150 g ředkviček
100 g řapíkatého celeru
1 menší červená cibule
1 jarní cibulka
3 střední kyselé okurky
4 lžíce mini-kapar
silnější svazek čerstvého kopru
tenčí svazek pažitky
7 lžic sojanézy (
domácí či kupovaná)
2 lžíce hořčice (kremžské či plnotučné)
pálivá omáčka Srirarcha (není nutná)
2 - 3 lžičky kvalitního kari koření
šťáva z 1 většího citrónu
černá sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
Ředkvičky, celer, cibuli, cinulku a okurky nakrájejte na malé kostičky. Kopr otrhejte ze stonků a společně s pažitkou ho nasekejte nožem. Tofu vyjměte z obalu, opláchněte a osušte (pokud máte čas, můžete ho i chvíli nechat lisovat), poté ho rukama rozdrobte do větší mísy. Přidejte zeleninu, bylinky, kapary, sojanézu, hořčici a kari koření (ev. i pár "cáků" pálivé omáčky). Postupně přidávejte citrónovou šťávu, sůl a pepř, dokud nedosáhnete požadované chuti.
Podávejte s dobrým (opečeným) pečivem (např. žitným chlebem s dýňovými semínky ze sobotního farmářského trhu v Holešovické tržnici). V lednici salát vydrží tři až čtyři dny.