Jahodovo-rebarborový koláč s drobenkou
Prostě dobrý šťavnatý ovocný koláč. Pokud jste stejně jako já příznivci droždí, můžete jako podklad použít i
tohle kynuté těsto. To v receptu je však neméně dobré a navíc velmi rychle hotové. Z množství těsta uvedeného v receptu získáte trochu silnější vrstvu těsta než na fotkách, až na třetí pokus se mi podařilo trefit to správné množství a už se mi nechtělo dělat nové fotky :). Pokud máte rádi těsta méně, použijte 2/3 množství ingrediencí na těsto.
SilkenTofu seženete v různých asijských potravinách (např. Shin Food v Korunní či Koněvově), prodávají ho i ve větších supermarketech, bývá tam ale až 3x dražší než v korejských obchodech. Můžete použít i klasické tofu rozmixované s vodou či rostlinným mlékem, výsledek se však bude maličko lišit.
Koláč je do pekáčku o velikosti cca 25 x 35 cm.
Ovoce:
500 g rebarbory
350 g jahod
100 g hnědého cukru
šťáva z jednoho citronu
2/3 lžičky vanilkového prášku nebo zrníčka z poloviny vanilkového lusku
Těsto:
340 g polohrubé mouky
3 lžičky prášku do pečiva
6 lžic cukru moučka
180 g firm silken tofu (nebo 120 g klasického bílého tofu + 60 ml ořechového/rostlinného mléka)
75 ml (5 lžic) oleje
75 ml (5 lžic) mandlového nebo jiného rostlinného mléka
Drobenka:
80 g hrubé mouky
60 g cukru krupice
60 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
2/3 lžčky vanilkového prášku nebo zrníčka z poloviny vanilkového lusku
Rebarboru a jahody omyjte, okrájejte či odšťopkujte a nakrájejte na cca 4 mm tenké plátky (kousky jahod by měly být přibližně stejně velké jako plátky rebarbory). Ovoce dejte do mísy, zalijte citrónovou šťávou, posypte cukrem a vanilkou, promíchejte a nechte macerovat po dobu přípravy ostatních částí koláče.
Na drobenku smíchejte všechny uvedené ingredience a propracujte prsty. Pokud chcete drobenku spíše měkčí, těstovitou (viz fotky), přidejte do ní i lžíci rozmixovaného tofu. Hotovou drobenku dejte odpočinout do ledničky či mrazáku.
Troubu předehřejte na 180°C a pekáček vyložte pečícím papírem. Silken tofu rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, poté přimíchejte mléko a olej. Pokud používáte klasické tofu, rozdrobte ho do misky, přidejte 4 lžíce mléka a též rozmixujte na co nejhladší směs. Poté přidejte zbytek mléka (5 lžic) a olej (5 lžic) a opět rozmixujte dohladka.
Do mísy prosijte mouku s práškem do pečiva a cukrem moučka a velmi dobře promíchejte metličkou (aby se prášek do pečiva co nejlépe promíchal moukou a neměli jste v pečeném koláči vzduchové kapsy). Do směsi mouky přimíchejte tofu směs a vypracujte hladké a pružné těsto, které je měkčí, ale nelepí (dle potřeby přidejte trochu mouky). Přendejte ho do pekáčku a vlhkýma rukama či malým válečkem ho vymačkejte/vyválejte na dno formy (až ke krajům, aby šťáva z ovoce nezatékala pod těsto). Vložte do trouby a pečte 10 minut.
Ovoce slijte, z výborné šťávy, která vám zůstala, si můžete udělat třeba limonádu. Po deseti minutách pečení koláč vyndejte, rozprostřete na něj ovoce a rozdrobte drobenku. Vraťte do trouby a pečte dalších 45 - 50 minut.
LuciaB
Dobry den, chcem sa spytat, cim by som mohla nahradit firm silken tofu, maly je alergicky na soju, takze chcem sa tomu vyhnut. Dakujem velmi pekne za radu. S pozdravom a prianim vsetkeho dobreho Lucia Bajarova
Veganotic
Dobrý den,
zkusila bych vanilkový puding (třeba z ovesného, kokosového nebo mandlového mléka), jablečné pyré nebo romačkané banány (u těch posledních dvou dejte trochu méně, než uvedené množství silken tofu nebo přidejte mouku).
Monnika
Ahoj, chci se zeptat zda muzu pouzit mrazene jahody? Diky moc
Jana
Dobrý den, napadá vás, zda to půjde v bezlepokvé verzi? Jakou moukou byste nahradila? Jáhlová nebo rýžová? Děkuji :-)
Anita
Ja robím všetko z tejto stránky v bezlepkovej verzii. Väčšinou nahrádzam pš.múku celozrnnou ryžovou a pohánkovou múkou