Výborná kaše z prvotřídních surovin. Pokud si začátek dne nedovedete představit bez pořádné (sladké) snídaně nebo vás večer začne honit mlsná, udělejte si tuhle kaši. Plně uspokojíte chuť na sladké a navíc do sebe dostanete spoustu výživných látek. Přestože je z ingrediencí, které by měl mít každý správný vegan (nebo prostě inteligentně uvažující osoba :P) doma, není problém část z nich vynechat nebo nahradit tím, co zrovna máte při ruce.
Pokud po ránu potřebujete ušetřit ještě víc času, připravte si všechny ingredience mimo mléka do misky již večer a druhý den získáte k dobru extra dvě minuty v posteli.
Na 2 menší (viz foto) nebo 1 velkou porci
Ingredience:
1/4 hrnku jemných ovesných vloček
1 lžíce nasekaných ořechů (např. vlašské či mandle)
1 lžíce kokosu
1 lžíce loupaných konopných semínek
1 lžíce mletých lněných semínek
1 lžíce chia semínek
2 lžíce nasekaných sušených brusinek, rozinek nebo jiného sušeného ovoce (příp. jeho mix)
1 lžíce slunečnicových či dýňových semínek
1 lžička perníkového koření
1/2 lžičky kurkumy (koření)
vanilkový extrakt nebo semínka vanilkového lusku dle chuti
1 hrnek mandlového či jiného rostlinného mléka (nejlépe domácí)
1 hruška či jablko + další ovoce na ozdobu
javorový sirup či kokosový cukr dle chuti
Postup:
Hrušku či jablko omyjte, rozpulte a vyjádřete. Jednu polovinu nakrájejte na tenké plátky (na ozdobu), druhou na malinkaté kostičky. Ty poté přendejte do rendlíku, zalijte mandlovým mlékem, přidejte koření (a špetičku soli) a pomalu zahřívejte těsně pod bod varu. Mezitím smíchejte všechny ostatní ingredience v misce. Když je mléko horké, zalijte jím suché ingredience, dobře promíchejte a nechte asi 10 minut stát. Poté přendejte do mističek, dozdobte čerstvým ovocem a dle chuti zalijte javorovým sirupem či posypte kokosovým cukrem.
Podávejte ihned.
Kikina
Zdravím, moc hezký recept,zrovna jsem udělala kompot z mražených švestek se skořicí. (Jo, letos jich byla fakt hodně a na rozdíl od zbytku Moravy je nepodrobujeme alkoholovému kvašení.) A tak přemýšlím, že taková kaše by se k tomu docela dobře hodila, díky moc za inspiraci! Už to do nás zahučelo se sójovým jogurtem, ale chce to ještě nějakou alternativu, protože 5 l kompotu potřebuje inspiraci :-) Ještě bych chtěla moc pochválit volbu nádobí na všech fotkách, není něco ze starožitnictví? Přeju hezký zbyteček víkendu! K.
Veganotic
Ahoj, se švestkovým kompotem se skořicí to bude určitě vynikající, úplně jsem na to dostala chuť :)
Nádobí sbírám/kupuji všude možně, občas nějaké dostávám... kakždopádně díky :)
Beata
Tuto snídani jím každý den už dva roky a nikdy mě neomrzela. Jen měním ovoce podle sezóny a semínka podle toho, která zrovna mám. Paráda!
Míša V.
Vypadá dokonale :) ! Teď na podzim jsem si také oblíbila nakrájet jablko do kaše, je to úplně podzimní :D !
Dáša
Ahoj všichni, podobná kaše je u nás maximálně oblíbená - a to i u muže a syna, její jednodušší verze bez zahřívání je, že použiju jemné ovesné vločky s klíčky a už večer celou směs zaleju domácím jablečným moštem. Ráno oloupu a nastrouhám jablíčko navrch. Díky za nádherný blog! Dáša
Lenka
Diky za recept. Moc dobra kase!
Iva
Perníkové koření? Hmmm, mě nikdy nenapadlo použít něco jiného než skořici. Díky za inspiraci!
Lenka K.
Zdravím,ráda bych se na něco zeptala.Pokud jsem kaše uvařila obrovské množství můžu si zbytek nechat třeba na druhý den?A nebo by se to mělo podávat hned.Předem děkuji za odpověd:) Jinak skvělý recept!
Veganotic
Ahoj,
můžeš jí udělat třeba večer a sníst až ráno, ale řekla bych, že nejlepší je ještě teplá hned po uvaření.
Dopředu si můžeš připravit třeba tyhle kaše: http://www.veganotic.cz/clanky/185-raw-pohankova-kase-k-snidani nebo http://www.veganotic.cz/clanky/169-skvela-bircher-musli-snidane
Ivana
Ahoj, nejsem vegan, čili usuzuji, že jsem inteligentně smýšlející osoba:-)), protože mám opravdu všechny ingredience včetně kokosového cukru... takže zítra určitě vyzkouším na snídani. Ano... nejsem vegan - zatím - díky podobným webům, jako máte vy, mmch. naprosto dokonalé fotky a úžasné recepty - tam úspěšně směřuji. Samozřejmě, nejen kvůli jídlu................ Zdravím:-)
Veganotic
aspoň tak tedy :)). A díky za pochvalu, potěší.
Monika Němcová
Mňam, taky musím přidat zpětnou vazbu a pochvalu! Tu svou si vylepšuju ještě přidáním Intelligent Food, ta chuť je dokonalá, a navíc doplním extra bílkoviny z rostlinných zdrojů. A musím říct, že se mi taky ještě neomrzela. Děkuju!